In veel straten en buurten wisselen bewoners al regelmatig informatie uit. Via internet, of op andere manieren. Daar passen ervaringen en verbeterideeën over goed lopen naadloos bij. En afspreken wie wat doet. Zie bestaande groepen als een WhatsApp, www.nextdoor.nl of Facebookpagina.
Wordt ergens een bijeenkomst georganiseerd of is er op een vaste dag wat te doen? Organiseer een korte wandeling in de omgeving. In de pauze, voor of na het programma. Bewegingswetenschapper Ingrid Hendriksen: “In Sittard hebben bijvoorbeeld bridgetoernooien de gewoonte om elke ronde op een andere locatie te spelen. Na één potje loopt iedereen daar naar toe. Dat gaat de hele middag door”.
Wie een hond met anderen deelt, maakt afspraken over het uitlaten. Stappen met de hond delen geeft maximaal profijt. Het welzijn van de viervoeter gaat samen met betere gezondheid van alle baasjes. Omdat een team dat zo graag wil, hebben sommige bedrijven zelfs een bedrijfshond.
Collega`s lopen tussen de middag een rondje. Een kwartier of driekwart uur. Je kunt het ook in je eentje doen. De één: "Als ik tussendoor niet naar buiten ga, ben ik om drie uur uitgeteld. Ik doe energie op voor de rest van de dag. Er is een groot en een klein rondje”. De ander: "Lunchwandelen gebeurt meer waar groen en winkels dichtbij zijn. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, maar ook in Nederland neemt het toe.
Lopend vergaderen levert productiever en creatiever resultaat op. Leuk om te doen, je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken. Op gewone routes geschikt voor twee of drie personen. Op ruime routes tot vier of vijf deelnemers. Voor Nederland zijn vele kant-en-klare routes en praktische tips beschikbaar. Zie www.weeting.nl (= meeting + walking).
Voor voetgangers ligt bij evenementen een rode loper uit. En op drukke dagen waar neergezette fietsen en andere obstakels de weg versperren. Rode lopers functioneren in onder meer Groningen. Leg ze daar waar veel wordt gelopen.
Eenvoudig te doen, wanneer iemand anders schrijft over iets wat lopers aangaat. Waar dan ook. Levert positieve of broodnodige aandacht op. Haal uit teksten die je tevoren klaar hebt staan, de delen die passen in deze reactie. Breng daarbij een nieuwtje, of iets met humor, verrassends, naar voren.
Merk je dat anderen lopen belangrijk vinden, breng ze bij elkaar! Buren, kennissen. Spreek erover op het schoolplein, in de buurtspeeltuin of het park. Lift mee met wat al gebeurt, zoals de Nationale Burendag: feestje op straat. Praat over hoe fijn lopen is en hoe dat beter kan. Samen eens wandelen bijvoorbeeld, zelf obstakels wegnemen. Klachten op een rij zetten, doorgeven aan wie daarover gaat en dan in de gaten houden of er wat gebeurt.
Talloze organisaties en wandelaars hebben routes bedacht. Van kort tot dagenlang. Kijk naar: www.routeyou.com. Of: www.wandelnet.nl. Of: www.route.nl. Er zijn talloze routebeschrijvingen, gidsen en fraaie kaarten. Zoals de app OpenStreetMap voor wie kan kaartlezen.
Leg schoenen en loopspullen altijd direct bij de hand, in de buurt van de huisdeur bijvoorbeeld. Dan gebruik je ze eerder dan weggestopt ergens in de kelder of op zolder, of diep onder de bagageklep.
Bereken hoe voordelig meer lopen is. Minder benzine- en parkeerkosten, fiets stallen, bus en tram. Bedenk wat je extra kunt doen met dat geld, als beloning.
Kinderen meekrijgen een middagje buiten lopen is vaak lastig. Zeg nooit: "We gaan wandelen". Wel: "We doen iets leuks en spannends. Laten we aparte planten zoeken, bunkers ontdekken".
* Deskundigen hebben tips. Agnes van den Berg bijvoorbeeld: "Bereid kinderen boven de zes voor, overval ze niet. Pak tevoren een kaart erbij en maak samen een plan. Je kunt alvast opzoeken wat je gaat zien, via apps als Geocatching (populair bij pubers) en Mijn Vogelvinder.
* Of stel een doel: eindigen bij een meertje of een pannenkoekenhuis. Tussendoor wedstrijdjes zoals 'Wie is het eerste bij..' of elkaars stappenteller vergelijken. Opdracht geven foto`s te maken". Anderen zeggen: "Keer voor 7- tot 16-jarigen het plan om: zij maken het programma 'Lopen met mijn ouders'. Met bijvoorbeeld klimtorens, een speurtocht".
* Een belevenis is de Avondvierdaagse, in de vroege avond een aantal kilometers lopen. Veel kinderen vinden lopen in grote groepen fijn en zijn heel trots op hun medailles. Talloze vrijwilligers helpen mee dit evenement in gemeenten te organiseren.
Safetipin, een in India begonnen organisatie maakte een app die de veiligheid van buurten controleert. De app is gebaseerd op data, verzameld in grote delen van New Delhi, andere Indiase steden en enkele steden elders. Gebruikerservaringen komen bij elkaar. De app geeft aan of neighborhoods are safe of niet.
Gebruikers beoordelen welke straat loopvriendelijk is (een ‘plus’) en welke niet. Zo`n overzicht, met argumenten waarom, komt in een plan dat wordt uitgevoerd.
Het voorbeeld volgen van een groepje burgers in de stad Gurgaon (India). Sinds 2013 organiseren zij op vele zondagen extra publieke ruimte. Enkele autowegen zijn in de ochtend afgesloten. Een halve dag royaal ruimte voor veilig lopen, fietsen en vermaak. Het initiatief uit Gurgaon (tegenwoordig heet de stad Gurugram) werd overgenomen door andere groepen in andere drukke steden in India.
Loop door straten en routes met mensen die zich op allerlei terrein inzetten. Maak foto`s, noteer op een kaart wat beter kan en hoe. Leg ook vast wat nu goed gaat. Positieve aandacht vergroot de kans dat routes blijven of verbeteren. Geef dit pakket aan buurtbeheerders of -eigenaren. Als aparte groep of ook namens bestaande bewoners- of gebruikersgroepen. Zie www.walkcolchester.wordpress.com
De organisatie PPS stimuleert het maken en gebruiken van loopvriendelijke straten en pleinen. PPS (www.pps.org) is gevestigd in de VS, maar weet met bewoners en belanghebbenden overal ter wereld succesvolle openbare ruimten te maken.
Jane`s Walks (www.janeswalk.org) organiseert speciale wandelingen en maakt er een event van. Deelnemers hebben plezier en profiteren van anderen. Insiders geven tips, tonen snelle doorsteekjes en leuke, onbekende plekken. Er ontstaat vaak saamhorigheid.
Het voorbeeld volgen van de 'Trust for Public Land' . De Amerikaanse particuliere organisatie die de grond onder verwaarloosde looproutes koopt en paden opknapt. Burgers beginnen met rommel opruimen, en mobiliseren daarna iedereen die iets kan bijdragen.
Je loopt meer wanneer er geen auto is. Er ontstaat meer ruimte rond het huis. Auto`s worden de meeste tijd niet gebruikt, kosten wel geld.
In steeds meer plaatsen zetten lopers zich samen in voor een loopvriendelijke omgeving. Sluit je daarbij aan of steun ze! In sommige grote steden is de Voetgangers Vereniging Nederland actief. In Friesland is de campagne 'Hou het voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!' gestart. Fijn- en pijnpunten in acht gemeenten staan op een rij, waarbij Drachten het beste scoort. Zie Voetlicht . Vanuit de regio Leiden bestaat Voetgangersbeweging Nederland. Op twitter brengt WalkAmsterdam@Voetgangersbond fijne en pijnpunten bij elkaar, uit de hoofdstad en ver daarbuiten. Belangenbundeling op nationaal niveau zou er voor kunnen zorgen dat het lopen meer aandacht van overheden, organisaties en media krijgt.
Zebrapaden om de straat over te steken zijn uitstekend. Ze geven een goed gevoel van veiligheid. Voorwaarde is dat het verkeer niet te snel rijdt en de oversteek vrij kort is. Als groep kunnen je zorgen voor meer zebrapaden.
Wie als kind weinig loopt en buiten zelf weinig leert ontdekken, mist een gezonde basis. Zo`n soort natuurtekort is te voorkomen. Judie Hains schreef een lijst van basisvaardigheden, die elk kind moet hebben zodra zij 18 zijn. Zij ziet teveel: "We accompany or drive our children everywhere, even when their feet or their bicycle could get them there". Haar advies: "Kids at eighteen should know how to cope with transportations options, how to make and execute plans".